Sunday, April 21, 2013

AGENSI YANG MEMBERI PERKHIDMATAN KEPADA PESAKIT KANSER

AGENSI YANG MEMBERI PERKHIDMATAN KEPADA PESAKIT KANSER

PUSPANITA

Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia dengan nama singkatannya PUSPANITA, telah dilancarkan dengan rasminya pada 1 Mac 1983 oleh Penaung PUSPANITA yang pertama, Tun Dr. Siti Hasmah Binti Haji Mohd Ali. Di peringkat awal penubuhannya, PUSPANITA melalui pelbagai proses bagi melengkapkannya sebagai sebuah persatuan yang berdaftar dan diterima oleh semua pihak terutamanya di peringkat pengurusan atasan dan ahli-ahli.


Perkhidmatan yang diberikan :

1) Memberi bantuan kewangan kepada ahli atau keluarga iaitu suami dan  
    anak-anak yang menghidap barah dan atau penyakit-penyakit lain seperti
    senarai yang diluluskan untuk meringankan beban mereka. Keutamaan akan  
    diberikan kepada pesakit payudara.

2) Menjalankan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan punca, pencegahan dan  
    rawatan bagi penyakit barah payudara serta penyakit-penyakit lain.

3) Bekerjasama dengan agensi-agensi lain untuk membantu meningkatkan
    kemudahan bagi mencegah penyakit barah payudara.Tabung PUSPADARA PUSPANITA (TPP) adalah mengikut Undang-undang Kecil Tabung PUSPADARA PUSPANITA (Pindaan 2008) merupakan tabung yang ditubuhkan untuk mendapatkan sumbangan kewangan bagi ahli-ahli PUSPANITA dan keluarga yang menghidapi penyakit-penyakit kronik seperti barah, AIDS dan sebagainya.
MAKNA


MAKNA (Majlis Kanser Nasional) adalah sebuah syarikat sosial yang ditugaskan untuk menggunakan setiap usaha, kepakaran dan bantuan kewangan kepada setiap golongan masyarakat, untuk melawan kanser dan mengurangkan sakit dan penderitaan yang berkaitan sama ada mereka yang telah mengalami dan sedang mengalaminya.

MAKNA berdaftar di bawah Pertubuhan pada 10 November 1994 dan dilancarkan secara rasmi pada 30 Mac 1995. MAKNA diasaskan oleh Dato'Mohd Farid Ariffin.


Perkhidmatan yang disediakan :


Sejak beberapa tahun, jenis perkhidmatan yang ditawarkan oleh MAKNA telah dipelbagaikan untuk memenuhi sifat kanser yang berbeza dan latar belakang pesakit yang dibantu oleh MAKNA.Sejak penubuhannya MAKNA, dengan kerjasama PPUKM, Institut Kanser MAKNA - Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (IKM-PPUKM) telah dimulakan. Ia terletak di dalam kawasan PPUKM di Cheras, Kuala Lumpur.

IKM-PPUKM adalah tempat yang memberi harapan untuk mangsa kanser. Institut kanser telah dimulakan pada 19 April 1999. IKM-PPUKM bercita-cita untuk menjadi salah satu pusat yang paling berkesan merawat kanser di rantau ini.


IKM-PPUKM terdiri daripada Wad Onkologi Tengku Ampuan Afzan, Radioterapi Sub Basement dan Unit Pemindahan sumsum tulang yang merupakan salah satu yang terbesar di negara ini. IKM-PPUKM sahaja merawat pesakit yang dirujuk oleh doktor-doktor kerajaan atau klinik swasta. Mereka yang ingin mendapatkan rawatan di sini terbahagi kepada dua kategori. Kumpulan pertama adalah mereka yang tidak berkemampuan dan tidak perlu membayar kos rawatan. Kumpulan kedua adalah terdiri daripada mereka yang mampu untuk membayar kos rawatan.


Berikut merupakan antara agensi yang membela nasib pesakit kanser serta menyalurkan bantuan untuk anda. Anda tidak berseorangan.. :)

rujukan lanjut :

http://www.puspanita.org.my
http://www.makna.org.my/services.asp

16 comments:

 1. Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya...Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
  Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan.....www.produkrxi.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. Ramai pesakit diluar sana yang tidak tahu mereka layak untuk menerima bantuan daripada agensi2 ini. Malah ada yang tak tau kewujudan agensi ini. Bagi memohon bantuan tersebut mereka harus dirujuk oleh pihak hospital melalui jabatan UNIT KERJA SOSIAL PERUBATAN. Unit ini akan membantu anda dalam mencari bantuan yang layak untuk anda melalui pelbagai saluran. Mekasih info ini amat bermanfaat. Mohon Share.
  http://syokcariduit.blogspot.com/2013/10/wujudkah-penawar-untuk-kanser.html

  ReplyDelete
 3. assalam Wife sy seorang pesakit kanser serviks tahap 3b mcmna nk daftar ye. Sape sy bole berhubung. Ni no hp sy 0165218996. Bole kah sy memohon sumbangan bg meringinkn penderitaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya syor kan minum air suling gaharu
   Uta maklumat Lancet call / wsap 0163798677

   Delete
 4. assalam Wife sy seorang pesakit kanser serviks tahap 3b mcmna nk daftar ye. Sape sy bole berhubung. Ni no hp sy 0165218996. Bole kah sy memohon sumbangan bg meringinkn penderitaan.

  ReplyDelete
 5. assalam Wife sy seorang pesakit kanser serviks tahap 3b mcmna nk daftar ye. Sape sy bole berhubung. Ni no hp sy 0165218996. Bole kah sy memohon sumbangan bg meringinkn penderitaan.

  ReplyDelete
 6. assalam Wife sy seorang pesakit kanser serviks tahap 3b mcmna nk daftar ye. Sape sy bole berhubung. Ni no hp sy 0165218996. Bole kah sy memohon sumbangan bg meringinkn penderitaan.

  ReplyDelete
 7. Jus untuk kanser call sy 0183931990

  ReplyDelete
 8. Jus untuk kanser call sy 0183931990

  ReplyDelete
 9. Saya nak berkongsi dengan air suling gaharu bagus untuk penyakit kanser. Utk lebih detail boleh call / wsap di 0163798677. Saya akan berkongsi pengetahuan yg ada

  ReplyDelete
 10. Assalam..
  Saya nk kongsi pengalaman tentang air suling gaharu. Untuk lebih detail call / wsap 0163798677

  ReplyDelete
 11. Assalam..
  Saya nk kongsi pengalaman tentang air suling gaharu. Untuk lebih detail call / wsap 0163798677

  ReplyDelete
 12. Saya nak berkongsi dengan air suling gaharu bagus untuk penyakit kanser. Utk lebih detail boleh call / wsap di 0163798677. Saya akan berkongsi pengetahuan yg ada

  ReplyDelete
 13. Salam.. saya pelajar ipta, saya ingin buat lawatan program pendedahan tentang penyakit kanser (opkim - operasi khidmat masyarakat). Bole saya tahu rumah sakit kanser dimana boleh dibuat?

  ReplyDelete
 14. Salam.. saya pelajar ipta, saya ingin buat lawatan program pendedahan tentang penyakit kanser (opkim - operasi khidmat masyarakat). Bole saya tahu rumah sakit kanser dimana boleh dibuat?

  ReplyDelete
 15. Bagaimana dan dimana untuk mendaftar pesakit kanser payudara

  ReplyDelete