Sunday, April 21, 2013

AGENSI YANG MEMBERI PERKHIDMATAN KEPADA PESAKIT KANSER

AGENSI YANG MEMBERI PERKHIDMATAN KEPADA PESAKIT KANSER

PUSPANITA

Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia dengan nama singkatannya PUSPANITA, telah dilancarkan dengan rasminya pada 1 Mac 1983 oleh Penaung PUSPANITA yang pertama, Tun Dr. Siti Hasmah Binti Haji Mohd Ali. Di peringkat awal penubuhannya, PUSPANITA melalui pelbagai proses bagi melengkapkannya sebagai sebuah persatuan yang berdaftar dan diterima oleh semua pihak terutamanya di peringkat pengurusan atasan dan ahli-ahli.


Perkhidmatan yang diberikan :

1) Memberi bantuan kewangan kepada ahli atau keluarga iaitu suami dan  
    anak-anak yang menghidap barah dan atau penyakit-penyakit lain seperti
    senarai yang diluluskan untuk meringankan beban mereka. Keutamaan akan  
    diberikan kepada pesakit payudara.

2) Menjalankan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan punca, pencegahan dan  
    rawatan bagi penyakit barah payudara serta penyakit-penyakit lain.

3) Bekerjasama dengan agensi-agensi lain untuk membantu meningkatkan
    kemudahan bagi mencegah penyakit barah payudara.Tabung PUSPADARA PUSPANITA (TPP) adalah mengikut Undang-undang Kecil Tabung PUSPADARA PUSPANITA (Pindaan 2008) merupakan tabung yang ditubuhkan untuk mendapatkan sumbangan kewangan bagi ahli-ahli PUSPANITA dan keluarga yang menghidapi penyakit-penyakit kronik seperti barah, AIDS dan sebagainya.
MAKNA


MAKNA (Majlis Kanser Nasional) adalah sebuah syarikat sosial yang ditugaskan untuk menggunakan setiap usaha, kepakaran dan bantuan kewangan kepada setiap golongan masyarakat, untuk melawan kanser dan mengurangkan sakit dan penderitaan yang berkaitan sama ada mereka yang telah mengalami dan sedang mengalaminya.

MAKNA berdaftar di bawah Pertubuhan pada 10 November 1994 dan dilancarkan secara rasmi pada 30 Mac 1995. MAKNA diasaskan oleh Dato'Mohd Farid Ariffin.


Perkhidmatan yang disediakan :


Sejak beberapa tahun, jenis perkhidmatan yang ditawarkan oleh MAKNA telah dipelbagaikan untuk memenuhi sifat kanser yang berbeza dan latar belakang pesakit yang dibantu oleh MAKNA.Sejak penubuhannya MAKNA, dengan kerjasama PPUKM, Institut Kanser MAKNA - Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (IKM-PPUKM) telah dimulakan. Ia terletak di dalam kawasan PPUKM di Cheras, Kuala Lumpur.

IKM-PPUKM adalah tempat yang memberi harapan untuk mangsa kanser. Institut kanser telah dimulakan pada 19 April 1999. IKM-PPUKM bercita-cita untuk menjadi salah satu pusat yang paling berkesan merawat kanser di rantau ini.


IKM-PPUKM terdiri daripada Wad Onkologi Tengku Ampuan Afzan, Radioterapi Sub Basement dan Unit Pemindahan sumsum tulang yang merupakan salah satu yang terbesar di negara ini. IKM-PPUKM sahaja merawat pesakit yang dirujuk oleh doktor-doktor kerajaan atau klinik swasta. Mereka yang ingin mendapatkan rawatan di sini terbahagi kepada dua kategori. Kumpulan pertama adalah mereka yang tidak berkemampuan dan tidak perlu membayar kos rawatan. Kumpulan kedua adalah terdiri daripada mereka yang mampu untuk membayar kos rawatan.


Berikut merupakan antara agensi yang membela nasib pesakit kanser serta menyalurkan bantuan untuk anda. Anda tidak berseorangan.. :)

rujukan lanjut :

http://www.puspanita.org.my
http://www.makna.org.my/services.asp

18 comments:

 1. Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya...Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
  Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan.....www.produkrxi.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. Ramai pesakit diluar sana yang tidak tahu mereka layak untuk menerima bantuan daripada agensi2 ini. Malah ada yang tak tau kewujudan agensi ini. Bagi memohon bantuan tersebut mereka harus dirujuk oleh pihak hospital melalui jabatan UNIT KERJA SOSIAL PERUBATAN. Unit ini akan membantu anda dalam mencari bantuan yang layak untuk anda melalui pelbagai saluran. Mekasih info ini amat bermanfaat. Mohon Share.
  http://syokcariduit.blogspot.com/2013/10/wujudkah-penawar-untuk-kanser.html

  ReplyDelete
 3. assalam Wife sy seorang pesakit kanser serviks tahap 3b mcmna nk daftar ye. Sape sy bole berhubung. Ni no hp sy 0165218996. Bole kah sy memohon sumbangan bg meringinkn penderitaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya syor kan minum air suling gaharu
   Uta maklumat Lancet call / wsap 0163798677

   Delete
 4. assalam Wife sy seorang pesakit kanser serviks tahap 3b mcmna nk daftar ye. Sape sy bole berhubung. Ni no hp sy 0165218996. Bole kah sy memohon sumbangan bg meringinkn penderitaan.

  ReplyDelete
 5. assalam Wife sy seorang pesakit kanser serviks tahap 3b mcmna nk daftar ye. Sape sy bole berhubung. Ni no hp sy 0165218996. Bole kah sy memohon sumbangan bg meringinkn penderitaan.

  ReplyDelete
 6. assalam Wife sy seorang pesakit kanser serviks tahap 3b mcmna nk daftar ye. Sape sy bole berhubung. Ni no hp sy 0165218996. Bole kah sy memohon sumbangan bg meringinkn penderitaan.

  ReplyDelete
 7. Jus untuk kanser call sy 0183931990

  ReplyDelete
 8. Jus untuk kanser call sy 0183931990

  ReplyDelete
 9. Saya nak berkongsi dengan air suling gaharu bagus untuk penyakit kanser. Utk lebih detail boleh call / wsap di 0163798677. Saya akan berkongsi pengetahuan yg ada

  ReplyDelete
 10. Assalam..
  Saya nk kongsi pengalaman tentang air suling gaharu. Untuk lebih detail call / wsap 0163798677

  ReplyDelete
 11. Assalam..
  Saya nk kongsi pengalaman tentang air suling gaharu. Untuk lebih detail call / wsap 0163798677

  ReplyDelete
 12. Saya nak berkongsi dengan air suling gaharu bagus untuk penyakit kanser. Utk lebih detail boleh call / wsap di 0163798677. Saya akan berkongsi pengetahuan yg ada

  ReplyDelete
 13. Salam.. saya pelajar ipta, saya ingin buat lawatan program pendedahan tentang penyakit kanser (opkim - operasi khidmat masyarakat). Bole saya tahu rumah sakit kanser dimana boleh dibuat?

  ReplyDelete
 14. Salam.. saya pelajar ipta, saya ingin buat lawatan program pendedahan tentang penyakit kanser (opkim - operasi khidmat masyarakat). Bole saya tahu rumah sakit kanser dimana boleh dibuat?

  ReplyDelete
 15. Bagaimana dan dimana untuk mendaftar pesakit kanser payudara

  ReplyDelete
 16. Slam…sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser..tahap 1 tahap 2 tahap 3 tahap 4.memusnahkan dan mematikan sel sel kanser mgikut dose yang di gunakan..herba warisan ini terlalu berkesan…daun herba warisan…merawat dan membaik pulih…jangan tunggu sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat.. hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia…herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi… Hubungi saya sgera..nanti sy akn bmbing puan n puan bgaimna hrus d lakukan n tndakn yg tpt plu d buat msa dpt knser n bgai mna hndak rwat kn...boleh sertai grup psakit2 knser sy n mlhat testmni yg amat bnyk...kita bley bbncng bgai mna nk mrawat...sy n psakit2 yg dh smbuh or yg msih d rwat n mkin sht akn bmbing n tnjuk ajar tuan n puan n bg smgt motivasi...jgn kita kseorangan...bla ksorangan...sllu kita akn lmah n down...sertai sy n hbungi sy scpt mkin utk lhat testmni2 mnarik sy cma bntu membantu…sy tidak sangup tngok org dpn mata sy sengsara xpun di ragut nyawa…penawar nya telah ada…hubungi sy secepat munkin Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh…jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid…orang ada kanser…saya akan membantu merawat hingga sembuh NAMA SYARIKAT SAYA…..JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT SAYA PG 0346818-W NAMA PEMILIK MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN

  ReplyDelete
 17. JUTAWAN HERBS, ada penawar untuk anda sembuh daripada pelbagai penyakit kanser yang telah Terbukti berkesan dan turut dipercayai pesakit2 kanser di seluruh malaysia dan luar negara. Menjadi produk yang wajib dibawa ke mana sahaja, Produk keluaran JUTAWAN HERBS adalah pengeluar produk yang berpengalaman mengubati pelbagai penyakit kanser. Kami memiliki testimoni daripada pesakit2 kanser yang telah sembuh /bebas kanser yang disahkan oleh doktor sendiri. Adakah anda @ orang yang tersayang serta rakan2 anda sedang bertarung dengan dengan kanser ketika ini? Ya! Anda telah buat pilihan yang tepat kerana memilih JUTAWAN HERBS! Dapatkan segera produk kami Anda akan kami 'invite' ke WhatsApp Group kami yang terdiri daripada pesakit2 kanser. Ramai yang gerun dengan rawatan Kimoterapi, dengan Group WhatSApp kami,anda boleh mendengar sendiri perkongsian daripada ahli group yang tetap kuat, dan bertenaga menjalani kehidupan seharian dengan sokongan Jus keluaran JUTAWAN HERBS ini. Marilah bersama2 mengumpul semangat juang bersama pesakit kanser yg lain. Jangan terus buang masa, kita tak akan sembuh dengan hanya menunggu tanpa usaha dan keyakinan, kita yang perlu mencari penawar untuk sembuh, kita berhak memilih untuk sembuh! Kita berhak memilih hanya yang terbaik!! 017 4687470 EN ZUHAIRI BIN NOORDIN PENGASAS DAN PEMILIK JUTAWAN HERBS WhatsApp sekarang...

  ReplyDelete